Active Beauty
Un dermatolog răspunde la întrebări importante despre crema solară minerală

Protecție solară

Un dermatolog răspunde la întrebări importante despre crema solară minerală

Protecția solară vă protejează pielea împotriva deteriorării și îmbătrânirii premature. Cremele solare minerale s-au impus ca o alternativă mai naturală la cremele solare convenționale. Acestea se bazează pe filtre fizice și sunt deosebit de potrivite pentru pielea sensibilă și pentru pielea delicată a bebelușilor. Am întrebat un dermatolog ce poate face protecția solară minerală și la ce ar trebui să fiți atenți.

Ce este crema solară minerală?

Este o alternativă naturală la crema de soare convențională cu filtru UV chimic. Crema solară minerală protejează pielea fără nicio reacție chimică cu suprafața pielii. În loc de filtre UV chimice, funcționează cu filtre UV fizice care nu pătrund mai adânc în piele. Deși micile particule minerale se pot acumula în stratul cornos al pielii, acestea nu pot pătrunde în organism de acolo. Acest lucru înseamnă că nu pot provoca modificări ale metabolismului, ale echilibrului hormonal sau ale celulelor - deși acest subiect este întotdeauna subiect de controverse.

Cum funcționează protecția solară minerală?

Filtrele UV fizice din cremele solare minerale sunt particule mici, de obicei pe bază de oxid de zinc sau dioxid de titan. Acestea nu sunt absorbite în piele după aplicarea cremei, ci rămân la suprafața pielii. În acest fel, ele formează o barieră naturală între piele și razele solare. "Protecția solară este creată de particulele care reflectă, împrăștie și absorb o cantitate mică din lumina solară care intră", explică dermatologul.

Care sunt beneficiile cremei solare minerale?

  • Protecție solară naturală fără filtre chimice fără parabeni, siliconi, conservanți, parfumuri etc.
  • Efect hrănitor datorită uleiurilor și extractelor de plante
  • Multe produse sunt vegane și nu conțin microplastice
  • Acționează imediat după aplicare

Pentru cine este potrivită crema solară minerală?

Crema solară minerală este potrivită pentru toți cei care preferă să nu folosească o cremă de soare cu filtru UV chimic. Protecția solară alternativă este deosebit de benefică pentru bebeluși, copii mici și femei însărcinate, precum și pentru persoanele cu piele sensibilă, alergii sau neurodermatită în general. Potrivit dermatologului, crema solară minerală poate fi folosită și pentru primele stadii ale rozaceei, atâta timp cât pielea nu formează încă pustule.

De ce este crema solară minerală deosebit de potrivită pentru bebeluși și copii mici?

În principiu, bebelușii și copiii mici cu vârsta de până la doi ani nu ar trebui să fie expuși deloc la lumina directă a soarelui. Dar, cel puțin până la vârsta de un an, bebelușii ar trebui să poarte îmbrăcăminte cu raze UV și să fie protejați de lumina directă a soarelui, recomandă dermatologul. Bineînțeles, petreceți timp afară cu cei mici și în timpul verii. În acest caz, crema solară minerală este, de asemenea, o opțiune bună pentru bebeluși și copii mici până la vârsta școlară. "Acest lucru se datorează în principal faptului că particulele nu pătrund în organism și nu pot declanșa reacții alergice", spune Dr. Katharina Medek. Un alt aspect practic al utilizării cremei solare pe bebeluși și copii este că crema solară minerală începe să își facă efectul imediat după aplicare și, prin urmare, protejează pielea imediat, chiar dacă crema solară este reaplicată constant.

Pentru cine nu este potrivită crema solară minerală?

Cremele solare minerale nu sunt recomandate în cazul rozaceei după prima etapă, când se formează pustule, și nici în cazul acneei. De asemenea, se recomandă prudență pentru imperfecțiunile pielii, cum ar fi coșurile sau punctele negre. "Pielea predispusă la imperfecțiuni, în special, s-ar putea agrava, deoarece glandele care sunt deja blocate de corn și sebum sunt "sigilate" în continuare", explică dermatologul.

Crema solară minerală protejează pielea la fel de bine ca și crema solară chimică?

Orice cremă de protecție solară protejează pielea de deteriorări și previne îmbătrânirea excesivă a pielii. Cu toate acestea, este dificil să se obțină un factor de protecție solară ridicat cu un filtru UV mineral. Crema de soare minerală are un factor de protecție solară de până la 30 pentru UV-A și UV-B (radiații ultraviolete). Filtrul UV mineral este de obicei combinat cu o protecție UV chimică pentru a crește factorul de protecție solară.

Crema solară minerală lasă o peliculă albă pe piele?

Crema solară minerală este mai greu de întins decât crema solară convențională. Atunci când este aplicată, particulele rămân pe piele și o colorează ușor albicioasă, ceea ce este cunoscut sub numele de "albire". Cu toate acestea, în cazul cremelor solare minerale moderne, acest efect albicios este doar foarte ușor. Cu toate acestea, pelicula albă are și un avantaj: se poate vedea exact unde a fost deja aplicată crema și unde nu a fost aplicată.

Crema solară minerală conține nanoparticule?

Unele creme solare minerale conțin nanoparticule, adică particule de dimensiuni microscopice, pentru a se răspândi mai ușor și pentru a reduce efectul de albire. Puteți recunoaște produsele cu nanoparticule după etichetarea obligatorie cu abrevierea "nano" în lista de ingrediente. Dacă și în ce măsură nanoparticulele prezintă riscuri pentru sănătate și ecologie este controversat și nu a fost clarificat definitiv. În orice caz, dermatologul îi sfătuiește pe copiii cu pielea iritată sau deteriorată, precum și pe bebelușii și copiii mici să folosească creme de soare fără nanoparticule.

Ce este mai bine: cremă de soare chimică sau minerală?

Nu există un răspuns generalizat la această întrebare. "Fiecare piele este diferită, iar factori precum vârsta joacă, de asemenea, un rol", spune dermatologul. În general, ea îi sfătuiește pe adulți să folosească o combinație de creme solare cu filtre UV minerale și chimice. În prezent, există filtre chimice bine documentate și bine tolerate care pot fi folosite fără ezitare. Există o dezbatere în curs de desfășurare cu privire la momentul în care o cremă cu filtru chimic ar trebui folosită la copii. Recomandarea individuală a dermatologului: Pentru copiii mici, începând cu vârsta de un an, recomandă o cremă solară minerală fără nanoparticule. Dacă copiii sunt puțin mai mari, este mai recomandabilă protecția solară combinată, pentru a beneficia de avantajele ambelor variante.

Cum se aplică corect crema solară minerală?

Un avantaj absolut: crema solară minerală oferă protecție imediat după aplicare. Spre deosebire de crema solară chimică, aceasta nu trebuie să se absoarbă. "După ce ați înotat sau ați transpirat, totuși, este esențial să reaplicați crema solară minerală, în medie la fiecare două-trei ore", recomandă dermatologul. Întindeți crema solară cu generozitate pe piele. În medie, sunt necesare aproximativ șase linguri pentru un adult.

De ce ar trebui să vă spălați crema solară minerală?

Cremele de protecție solară nu sunt produse de îngrijire: Ele stresează pielea în plus față de soare și o usucă. Prin urmare, este important să le îndepărtați seara. Acest lucru este valabil mai ales pentru pielea copiilor. "Dacă crema este lăsată în mod regulat pe pielea delicată a copiilor peste noapte, aceasta o poate irita și usca. De asemenea, crema solară asigură faptul că cele mai mici particule de murdărie se lipesc de pielea copiilor, ceea ce poate duce la creșterea formării de coșuri", explică Dr. Katharina Medek.

Cât durează crema solară minerală?

Pe ambalajul cremei de soare veți vedea un borcănel mic și deschis. Acesta menționează cât timp durează protecția solară după deschidere, conform producătorului, care este de obicei de douăsprezece luni.