Active Beauty
Brusc alergie la soare: ce ajută imediat; prevenție
Text: Nina Horcher, Eva Pohn

Îngrijire specială

Brusc alergie la soare: ce ajută imediat; prevenție

Cea mai bună protecție ar fi evitarea soarelui. Dar, cu siguranță, nu ar fi cea mai bună soluție. Deci, ce se poate face pentru a evita o alergie la soare? Cu siguranță mai mult decât să aplicați o loțiune.

Chiar dacă folosim cu sârguință cremă de protecție solară, pot apărea pe piele mici coșuri și vezicule roșii. Brusc avem alergie la soare. Cum putem preveni acest lucru dacă protecția solară nu ajută? Să începem cu înțelegerea a ceea ce presupune o alergie legată de soare și de ce apare.

Alergie la soare (brusc): Tot ce trebuie să știm despre ea

Cum recunosc o alergie la soare?

Mai întâi apare mâncărimea pielii, apoi devin vizibile punctele roșii, care se transformă într-o erupție cu noduli. Uneori apar și veziculele. Acestea devin inconfortabile - mai ales atunci când apar în vacanță. Simptomele unei alergii la soare, cunoscute și sub denumirea de dermatoză ușoară polimorfă, apar de obicei pe zonele pielii care au fost expuse direct la soare: pe gât, decolteu, brațe, picioare sau față.

Vizual, alergia la soare amintește de o reacție alergică a pielii - de unde și numele său. Din punct de vedere medical, totuși, nu este clar dacă aceasta este de fapt o alergie. Simptomele pot arăta diferit de la persoană la persoană, pot apărea fie vezicule, fie noduli. Fotodermatoza poate reapărea în fiecare an.

Cum se dezvoltă o erupție cutanată de la soare?

O alergie la soare primăvara? Acest lucru nu este atât de neobișnuit: după lunile de iarnă în care ne-am înfofolit, pielea noastră nu mai este obișnuită cu soarele. În același timp, razele UV devin mai puternice. La sfârșitul lunii aprilie acestea sunt deja la fel de puternice ca la mijlocul lunii august. (Sursa: AUVA) Nici chiar crema de soare nu poate proteja întotdeauna pielea de alergiile la soare. Dacă este expusă prea mult timp la soare puternic, reacționează, se pare, alergic.

Ce se întâmplă în celulele pielii? Din punct de vedere medical, acest lucru nu este încă foarte clar. Ceea ce se știe, este că radicalii liberi din radiațiile UVA formează compuși chimici care pot stresa pielea și pot deteriora celulele. În cazul fotodermatozei, celulele nu pot combate acest lucru și iritațiile pielii devin vizibile.

O altă teorie spune că razele UVA, atunci când sunt combinate cu alte substanțe, creează un alergen în organism. Acestea pot fi substanțe ale organismului sau ingrediente cosmetice, cum ar fi emulgatori, conservanți și parfumuri.

Alergia la soare în cazul copiilor

Pielea copiilor este deosebit de sensibilă și nu este încă obișnuită cu razele UV. Prin urmare, cei mici au nevoie de îngrijire și protecție specială împotriva razelor solare - nu doar din cauza unei alergii la soare.

Ce trebuie făcut atunci când copiii suferă totuși de o erupție cauzată de soare? Cel mai bine este să încercați să ameliorați senzația de mâncărime, astfel încât copilul să nu se rănească prin scărpinat. Compresele reci și umede pot ajuta. Aplicați apoi un strat subțire de cremă hidratantă. Dacă simptomele nu se ameliorează, trebuie consultat neapărat un medic.

Prevenirea alergiei la soare: ce puteți face?

  • Dacă înțelegeți cum se dezvoltă alergia la soare - și anume prin plajă nepregătită atunci când radiațiile ultraviolete sunt puternice - știți și cum să o preveniți: obișnuindu-vă încet pielea nebronzată cu razele soarelui. Deci cel mai bine este să renunțați în luna mai la sesiunile de plajă prelungite prin expunere la soare puternic.
  • Atunci când sunteți la ștrand stați sub umbrela de soare, și totuși faceți alergie la soare în primele zile de vacanță? Acest lucru se poate datora faptului că utilizați o protecție solară greșită sau o cremă cu un factor de protecție solară prea mic. Persoanelor alergice sau cu piele sensibilă le sunt recomandate cremele solare care oferă o protecție UVA suficientă și nu conțin parfumuri sau conservanți. Cremele minerale de protecție solară pot fi, de asemenea, o alternativă.
  • Majoritatea oamenilor cunosc această regulă încă din copilărie: este mai bine să eviți soarele la orele prânzului (de la 11 dimineața până la orele 15). Acest lucru se aplică și adulților - și plaja poate fi combinată cu ușurință cu un pui de somn de după-amiaza la umbră, cel puțin când sunteți în vacanță. Dar, precum precizat anterior: nici aici nu ar trebui să vă lipsiți de protecția solară. Pentru o protecție optimă a pielii, cel mai bine este să purtați haine ușoare.


Ce ajută împotriva alergiei solare?

  • Evitați soarele până când simptomele dispar. Nu spargeți veziculele de pe piele, deoarece acest lucru poate provoca inflamații.
  • Cu toate acestea, utilizați o cremă cu un nivel ridicat de protecție solară, fără parfumuri și conservanți și, dacă este posibil, să nu fie uleios.
  • Aplicați pe piele o loțiune calmantă și hidratantă care va calma mâncărimea. În anumite cazuri, medicii prescriu creme antiinflamatorii sau antihistaminice care conțin cortizon.
  • Răciți zonele afectate ale pielii cu comprese umede sau comprese cu caș sau iaurt. Important: Îndepărtați bine produsele lactate după aceea, astfel încât pielea să nu se inflameze.
  • Folosiți remedii de casă: se spune că un ajutor important în ameliorarea mâncărimilor sunt compresele cu oțet diluat. Aloe vera oferă umiditate, iar gălbenele au proprietăți antiinflamatoare.
  • Oricine suferă de o formă severă de fotodermatoză ar trebui să consulte neapărat un medic.

Sfatul nostru

Găsiți o selecție de creme de protecție solară cu filtru mineral în drogheriile dm.