Active Beauty
Vopsirea părului în timpul sarcinii: este periculos?
Text: Dr. Gudrun Lorenz-Eberhardt

Proaspăt vopsit

Vopsirea părului în timpul sarcinii: este periculos?

Femeile însărcinate ar trebui să se simtă cât mai confortabil în corpul lor în această perioadă interesantă și provocatoare. Pentru multe dintre ele, o culoare vibrantă a părului și rădăcinile proaspăt vopsite fac parte dintr-o imagine corporală bună. Cu toate acestea, deoarece colorarea părului este un proces chimic, există unele aspecte care ar trebui luate în considerare în timpul sarcinii.

Ginecologul Dr. Gudrun Lorenz-Eberhardt a răspuns la întrebările pe care multe femei însărcinate le pun despre vopsirea părului în timpul sarcinii. Ea este specialist în obstetrică și ginecologie în Graz și Heiligenkreuz im Larnitztal, orașe din Austria.

Multe femei însărcinate se tem să nu-și rănească bebelușul dacă își vopsesc părul în timpul sarcinii. Este acesta un mit sau tratamentul cu vopsea poate fi într-adevăr periculos?

Îngrijorarea pentru copilul din pântec este complet de înțeles. Nicio femeie însărcinată nu dorește să îi facă rău copilului său. Vopsirea părului este un proces chimic în care produsele folosite ar trebui să fie puse sub semnul întrebării. Nu există nicio obiecție justificabilă din punct de vedere științific față de vopselele de păr utilizate în mod obișnuit în UE, pe baza studiilor pe animale.

La ce trebuie să fiți atentă când vă vopsiți părul în timpul sarcinii?

Ar trebui să se ia în considerare dacă, într-o stare atât de naturală cum este sarcina, nu ar trebui să i se permită părului să rămână starea sa naturală. În cazul în care se dorește totuși colorarea părului, aceasta ar trebui să se facă numai după a 16-a săptămână de sarcină, din motive de siguranță absolută.

Există anumite substanțe chimice care pot fi conținute în vopselele de păr pe care femeile însărcinate ar trebui să le evite cu orice preț?

Da, există substanțe chimice precum amoniacul, fenildiamina, toluilendiamina, aminofenolul, dar acestea trebuie evitate nu numai în timpul sarcinii.

Are vreo importanță dacă părul este vopsit sau decolorat?

Decolorarea folosește un procent mai mare de peroxid de hidrogen (până la 12 la sută), astfel încât este de preferat, dar fără o dovadă științifică exactă, să se opteze doar pentru vopsire.

Este nuanțarea mai bine tolerată de femeile însărcinate decât vopsirea?

Da, deoarece procesul de vopsire necesită mai puțin peroxid de hidrogen, deoarece culoarea nu trebuie să pătrundă în păr, ci doar să se atașeze de structura părului.

Trebuie să mergeți la un coafor pentru a vă vopsi părul în timpul sarcinii sau puteți să o faceți singură, acasă, fără niciun risc?

Vopselele de păr din comerț conțin o broșură de instrucțiuni, în care producătorii se sustrag oricărei răspunderi. În cazul în care vopseaua este cumpărată de la un coafor în cadrul unei vizite, proprietarul salonului de coafură este răspunzător pentru orice daune. În timpul sarcinii, este cu siguranță recomandabil ca părul să fie vopsit de un profesionist. Produsele de colorare utilizate în salonul de coafură trebuie să fie conforme cu Legea europeană privind produsele cosmetice.

Există trucuri pentru vopsirea părului în timpul sarcinii?

Atunci când se colorează părul în timpul sarcinii, trebuie folosită metoda "back to back". Acest lucru înseamnă că fiecare șuviță subțire de păr este înfășurată în hârtie și colorată astfel încât nici un fir de păr vopsit să nu intre în contact cu scalpul. Această metodă este recomandată din motive de siguranță. De asemenea, poate preveni reacțiile alergice.

Mai este ceva ce ați dori să împărtășiți cu femeile însărcinate despre vopsirea părului în timpul sarcinii?

Le sfătuiesc pe pacientele însărcinate, dacă vor să-și vopsească părul, să se bucure de o vizită la salonul de coafură de încredere și, dacă este posibil, să ceară vopsele de păr din ingrediente naturale.