În timp ce unii sunt cruțați, alții tremură deja înaintea următoarei călătorii cu mașina: răul de călătorie este un pasager nedorit. Dar ce îl provoacă de fapt?
Răul de călătorie este denumit de experți și rău de mișcare. Mișcările cu schimbări relativ lente de direcție, în special mișcările de înclinare și de balansare, sunt de obicei cauza răului de mișcare. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când o mașină zdruncină, un vapor se balansează sau un avion se înclină, sistemul vestibular al pasagerilor percepe foarte precis acești stimuli de mișcare. Organul echilibrului, care se află în urechea internă, funcționează ca un nivel cu bulă de aer. Dacă observă că poziția corpului se schimbă, raportează această informație creierului. Cu toate acestea, dacă ochii trimit simultan o imagine fixă - cum ar fi interiorul unui vehicul - apare un conflict intersenzorial: informațiile nu se potrivesc - ceea ce duce la greață, amețeli, dureri de cap și vărsături.

Sfatul 1 împotriva răului de călătorie la copii: Uitați-vă înainte

Copiii ar trebui să fie întotdeauna orientați cu fața spre înainte atunci când călătoresc cu mașina. Scaunele pentru copii montate împotriva direcției de deplasare nu sunt recomandabile în acest caz. Cel mai bine este ca copilul afectat să stea în centrul scaunului din spate și să aibă o vedere clară spre înainte, astfel încât să poată privi în depărtare. Părinții pot atrage atenția copilului asupra munților, copacilor, turbinelor eoliene, podurilor sau animalelor care pasc. Acest lucru se datorează faptului că privitul la orizont sau la un obiect îndepărtat, staționar, ajută la apariția răului de călătorie.

Sfat 2: O bună ventilație

Cu cât aerul este mai bun și mai proaspăt în timpul călătoriilor cu copiii în mașină, cu atât este mai plăcut pentru copilul care suferă de rău de călătorie. Prin urmare, este indicat să aerisiți bine mașina și să faceți multe pauze pentru a vă trage sufletul. Fumatul în mașină în timp ce copiii se află în vehicul nu numai că este absolut interzis, dar este și interzis prin lege în Austria.

Sfat 3: Gustări ușoare și uscate

Cine crede că stomacul gol este o garanție împotriva răului de călătorie se înșeală. Este mai bine să luați o gustare ușoară înainte de a începe călătoria și să ronțăiți gustări uscate, cum ar fi covrigei, batoane de covrigi sau biscuiți, pe tot parcursul călătoriei. Este indicat să beți apă plată sau ceai de mușețel sau fenicul.

Sfat 4: Guma de mestecat specială

În cazul în care răul de călătorie apare în ciuda tuturor celorlalte măsuri, gume speciale de mestecat pot ajuta copiii mai mari, începând cu vârsta de trei ani. Acestea conțin ingrediente active care atenuează stimularea centrului de vomă din creier. Dacă este foarte grav, medicul pediatru poate prescrie medicamente împotriva grețurilor - dar acestea trebuie luate întotdeauna cu precauție.

Sfat 5: Homeopatie pentru sprijin

Medicul holistic Harriet Dobrowolsky recomandă următoarele globule pentru copiii care suferă de greață (de călătorie):

  • Cocculus indicus este adesea folosit pentru răul de mișcare și greața cauzată de mișcare. Greața poate fi însoțită de amețeli și de o senzație de epuizare. Dacă copilul își mișcă capul, simptomele se pot agrava.
  • Nux vomica poate fi de ajutor dacă greața este cauzată de supraalimentare, de obiceiuri alimentare proaste (aflați cât zahăr pe zi este suficient pentru copii) sau de stres. Simptomele pot fi însoțite de greață, arsuri la stomac și o senzație de balonare (eventual chiar un stomac plat).
  • Tabacum este adesea recomandat atunci când răul de călătorie este însoțit de amețeli severe, transpirații reci și un ten palid.

Ca regulă generală, tratamentul homeopatic ar trebui să fie întotdeauna adaptat în mod individual la persoana în cauză de către un homeopat calificat.

E bine de știut

Dacă copiii suferă de rău de călătorie, distragerea atenției este bună - dar nu sub forma unei cărți, a unei tablete sau: privitul obiectului poate crește simptomele de greață. Muzica și jocurile audio, cântatul împreună și jocurile de genul „Văd ceva ce tu nu vezi” sau „Îmi fac valiza” sunt mai potrivite.