Active Beauty
Păr bine îngrijit: 4 sfaturi pentru un scalp sănătos
Text: Margit Hiebl, Carolina Forstner

Probleme ale scalpului

Păr bine îngrijit: 4 sfaturi pentru un scalp sănătos

Uneori, părul pur și simplu nu vrea să strălucească. Niciun șampon sau un tratament de îngrijire nu par să îl ajute. Este timpul să mergem la rădăcina problemei: un păr sănătos are nevoie de un scalp sănătos.

4 trucuri pentru un scalp sănătos

1. Feriți părul de căldura excesivă!

Dacă este posibil, lăsați uscătorul de păr, ondulatorul și placa de îndreptat în sertar, deoarece acestea usucă scalpul. De asemenea, apa prea caldă îndepărtează hidratarea și lipidele protectoare de pe scalp atunci când îl spălați. Ca regulă generală, „încercați să nu vă spălați părul prea des. Spălatul părului în fiecare zi poate aduce scalpul într-un dezechilibru vizibil și astfel îl degresează", susține medicul dermatolog vienez Verena Beck. Dacă părul începe să devină mai repede gras, șamponul uscat este un remediu rapid și eficient. „Când folosiți șampon uscat, pieptănați-l întotdeauna bine și fiți atenți la ingrediente", recomandă dermatologul.

Când temperaturile devin mai ridicate, este indicat să purtați pălării de cap. Soarele dăunează scalpului chiar dacă părul este bogat. În special tipurile de piele și de păr deschise și persoanele cu pete pigmentare au nevoie de protecție UV pentru cap - toți ceilalți cel puțin pe creștetul capului. Prin urmare, produsele de păr cu filtre UV ar trebui să se regăsească în fiecare geantă de plajă. Sau și mai bine, spray-uri de protecție solară, non-grase care au filtre semnificativ mai puternice.


2. Periați-vă corect părul

O perie de păr bună este, bineînțeles, indispensabilă pentru o îngrijire adecvată. O perie de înaltă calitate nu numai că descurcă părul, dar are grijă și de scalp. Dr. Beck recomandă perii de păr natural. „Nu uitați de scalp atunci când vă periați. Pur și simplu masați-l ușor cu fiecare mișcare a periei. În acest fel, distribuiți sebumul produs în mod egal pe tot părul. Sebumul acționează ca un balsam natural și face ca părul să strălucească și asigură circulația sângelui la nivelul scalpului."


Important: curățați perii sau pieptenele în mod regulat cu șampon și îndepărtați părul, scuamele și reziduurile

3. Mâncați cu cap

Dietele dezechilibrate pot avea un impact negativ asupra scalpului și pot exacerba problemele existente. O dietă drastică poate avea un efect asupra scalpului chiar și trei luni mai târziu. Chiar și cei care mănâncă alimente fără carne ar trebui să se asigure că au un aport bun de nutrienți și, mai ales, să suplimenteze vitamina B12. Dacă călătoriți mult sau nu mâncați întotdeauna regulat din lipsă de timp, suplimentele alimentare cu zinc, cupru, seleniu și biotină vă vor proteja de problemele părului și ale scalpului.


4. Remediul de casă al bunicii

Oțetul de cidru de mere este o soluție universală: ajută la reglarea valorii pH-ului scalpului și, astfel, împotriva descuamării. În același timp, reduce mâncărimile și are un efect dezinfectant împotriva ciupercilor și bacteriilor. De asemenea, poate întârzia îngrășarea scalpului. Cum se utilizează: se amestecă două linguri cu un litru de apă limpede și se masează în păr după spălare. Apoi clătiți, însă nu este obligatoriu să o faceți, căci mirosul acru dispare când se usucă. Alte alimente, cum ar fi o clătire hrănitoare cu bere sau o mască hrănitoare din ouă sunt, de asemenea, recomandate de dermatolog.

Pe lângă influențele externe și o dietă dezechilibrată, schimbările hormonale sau stresul cronic și psihologic pot avea, de asemenea, un efect negativ asupra unui scalp sănătos.
Un stil de viață echilibrat este important pentru un scalp sănătos - deoarece acesta reacționează și la influențele externe.

În plus față de toate aceste mici sfaturi și ajutoare, se aplică următoarele: în cazul unor modificări bruște sau de lungă durată și dureroase ale scalpului, ar trebui să vizitați un cabinet dermatologic.