Active Beauty
Cel mai bun cozonac de Paște: sfaturi și alternative
Text: Harald Wieser

Coaceți singuri

Cel mai bun cozonac de Paște: sfaturi și alternative

Cu nuci, dulceață sau ciocolată, cozonacul de Paște devine un adevărat deliciu pentru toată lumea în după-amiaza zilei de Paște. Nu contează dacă folosiți făină de grâu sau făină fără gluten - cozonacul completează perfect meniul festiv.

Ce legătură are cozonacul cu Paștele?

Încă din Evul Mediu, pâinea de Paște era un simbol creștin al învierii și era parte din încheierea Postului Mare și din orice masă decorată festiv. De-a lungul anilor, pâinea a devenit din ce în ce mai des un produs de patiserie dulce, iar astăzi, cozonacul reprezintă, în mod tradițional, sfârșitul perioadei de 40 de zile de post.

Variante fără gluten

În zilele noastre, tot mai mulți oameni acordă importanță unei diete sustenabile și caută alternative fără gluten pentru produsele de panificație. Acest lucru poate fi implementat perfect și pentru cozonacul de Paște. Deoarece atât drojdia proaspătă, cât și cea uscată sunt de obicei fără gluten, nu trebuie să renunțați la acest ingredient. Există acum o mulțime de alternative când vine vorba de făină: făina de ovăz, de năut sau de hrișcă sunt ideale pentru un cozonac de Paște.

Rețetă pentru cozonac de Paște fără gluten

Pentru un cozonac aveți nevoie de:
  • 60 g unt topit
  • 1 ou
  • 1 gălbenuș de ou
  • 1 cub de drojdie proaspătă
  • 1 linguriță de gumă de caruba
  • 350 g făină fără gluten (de exemplu, făină integrală de hrișcă)
  • 180 ml lapte călduț
  • 3 linguri de frișcă pentru uns
  • 1 vârf de cuțit de sare
  • 80 g zahăr



Cum se prepară:
  1. Dizolvați drojdia în puțină apă călduță. Puneți făina într-un castron și faceți o adâncitură în centru cu mâna. Se toarnă drojdia dizolvată în adâcitură și se presară un vârf de cuțit de zahăr. Se frământă cu mâinile, se presară puțină făină deasupra și se lasă să crească într-un loc cald timp de 10 minute.
  2. Adăugați celelalte ingrediente și frământați până obțineți un aluat neted, timp de cel puțin 5 minute. Apoi se acoperă castronul cu un prosop de bucătărie și se lasă aluatul să crească într-un loc cald timp de aproximativ o oră.
  3. Se frământă din nou aluatul pe o suprafață de lucru presărată cu făină și se împarte în trei bucăți egale. Formați bucățile în rulouri și creați o împletitură. Apoi se lasă aluatul să se odihnească din nou timp de aprox. 35 de minute.
  4. Înainte de coacere, se bate gălbenușul de ou și frișca și se unge cozonacul
  5. Se așază împletitura pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se coace în cuptorul preîncălzit la 190 de grade timp de aproximativ 25 de minute.

Sfatul nostru

Atunci când coaceți fără gluten, este important ca ingredientele să fie la temperatura camerei, să se respecte timpii de odihnă ai aluatului și acesta să fie bine frământat.