Active Beauty
Colagenul: de ce este important pentru piele, păr și unghii?
Text: Theresa Haidinger, Margit Hiebl

Beauty-Boost

Colagenul: de ce este important pentru piele, păr și unghii?

Colagenul și hialuronul pentru ingestie sunt în vogă în acest moment. Se spune că nu există o modalitate mai ușoară de a întări pielea, țesuturile și articulațiile. Dar nu este suficientă oare o dietă sănătoasă? Am discutat subiectul cu un nutriționist.

Colagenul, ingredientul în tendințe - ce poate face?

Când vine vorba de o piele fermă, colagenul a fost considerat de mult timp formula magică - care acum nu numai că poate fi aplicat pe piele sub formă de cremă, dar poate fi folosit și intern sub formă de băuturi de înfrumusețare, pastile sau „glow coffee". Proteina structurală asigură stabilitate și rezistență în organism și reprezintă aproximativ o treime din masa totală de proteine a corpului uman: se găsește în tendoane, ligamente, oase, cartilaje și mai ales în piele.

Care sunt diferitele tipuri de colagen?

Celulele tisulare produc diferite forme de colagen, adaptate cu precizie. Pielea, de exemplu, este formată în principal din colagen de tip I, iar cartilajul conține colagen de tip II. Cu toate acestea, odată cu vârsta, capacitatea organismului de a produce colagen scade. Ca urmare, țesutul este mai puțin capabil să lege apa, iar pielea devine mai slabă și mai ridată.

Care sunt beneficiile administrării de colagen?

Cea mai importantă întrebare în cazul tuturor suplimentelor alimentare se pune și în cazul produselor cu colagen: ajunge acesta acolo unde trebuie să ajungă? Sabine Häberlein, ecotrofolog și nutriționist certificat din München, are o părere mai degrabă critică: „Se presupune că suplimentele alimentare cu colagen ar trebui să oprească sau chiar să inverseze îmbătrânirea pielii. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă științifică semnificativă pentru acest efect".

Combinarea suplimentelor alimentare?

Adesea, suplimentele cu colagen nu vin pure, ci sunt combinate cu alte substanțe, cum ar fi acidul hialuronic, elastina sau vitamina C, pentru a face, se presupune, pielea și mai fermă și mai netedă. Și aici, nutriționistul este sceptic: „Nu există dovezi semnificative pentru combinații. De aceea, conform Regulamentului privind afirmațiile de sănătate, producătorii nu au voie să facă publicitate cu afirmații cu privire la sănătate".


Acestea sunt surse naturale de colagen

„Alimentele sau ingredientele acestora conțin suficient colagen în formă naturală. Prin urmare, nu este necesar să se ia colagen prin intermediul suplimentelor alimentare", spune Häberlein. Alegerea surselor naturale și gustoase de colagen este imensă - ar trebui să existe ceva pentru fiecare gust și pentru fiecare dietă.

O dietă echilibrată cu următoarele alimente asigură stimularea colagenului natural:
  • Carne și produse de origine animală: carne de vită, somon, supă de oase, gelatină, brânză.
  • Legume: soia (și tofu), mazăre, ardei, pătrunjel, broccoli și ciuperci
  • Cereale, nuci și semințe: fulgi de ovăz, semințe de dovleac, orez, arahide, germeni de grâu, linte și orez