Active Beauty
Sirop de flori de tei și ulei de sunătoare făcute în casă

Rețete din flori

Sirop de flori de tei și ulei de sunătoare făcute în casă

Pajiștile și pădurile noastre sunt bogate în plante, ierburi și arbori prețioși. În prezent, teii sunt în plină înflorire iar sunătoarea este pe cale să își arate cea mai splendidă înfățișare. 
Cunoașteți sentimentul acela când ați preparat pentru prima dată ceva gustos din ierburi, fructe sau plante pe care le-ați cules singuri? Bucuria și mândria sunt de nedescris, mult mai speciale decât cumpărarea produselor gata preparate din supermarket.

 

Sirop de vară, fructat, din flori de tei

Ingrediente

 • 2 pumnuri de flori de tei (proaspăt culese)
 • 2 lămâi bio (cu coaja netratată)
 • 1 litru apă 
 • 1 kg zahăr 


Pregătire

 1. Culegeți florile de tei într-o zi caldă, însorită, nu prea fierbinte. Cel mai bine este să tăiați florile cu o foarfecă de hârtie și să le strângeți într-o pungă sau un coș de pânză.
 2. Înainte de a începe, pregătiți toate materialele de care veți avea nevoie - un borcan de conserve curat și spălat (capacitate de 1,5 litri), lămâile spălate, florile de tei, cuțitul și tocătorul.
 3. Separați florile de tulpină și de frunze, tăiați lămâile și puneți-le în straturi în borcan. Adăugați puțin zahăr la amestecul de flori de tei. Restul urmează când siropul este fiert.
 4. După câteva zile, culoarea se va schimba în galben deschis. Acum este timpul să strecurați florile. Apoi se aduce lichidul la fierbere într-o cratiță cu restul zahărului, se amestecă bine și se toarnă fierbinte în sticla de sirop. După ce conținutul s-a răcit, depozitați siropul finit de flori de tei într-un loc răcoros. Se va păstra până la un an.
 
Siropul de vară fructat, cu flori de tei, este perfect cu apă plată sau minerală. Ca aperitiv răcoritor, este excelent și în vin spumant sau prosecco. Copiilor le place să bea acest sirop atunci când sunt răciți.


Aspectul și efectul arborelui de tei

O caracteristică tipică a florilor de tei este reprezentată de bractee lungi și înguste, care mai târziu transportă în aer fructele coapte pentru însămânțare. Împreună cu această brățară unică crește o tulpină pe care se întind mai multe flori mici, delicate, galben pal, cu multe stamine fine.


Se spune că florile de tei au un efect calmant, diaforetic, relaxant și analgezic. Florile de tei sub formă de ceai, tinctură și unguente sunt folosite cu succes în caz de febră, răceală, tuse, dureri de gât și de urechi, dificultăți de adormire și nervozitate

 

Ulei liniștitor, roșu, de sunătoare

Ingrediente

 • sunătoare (proaspăt culeasă)
 • ulei de măsline organic 


Preparare 

 1. Culegeți sunătoarea într-o zi însorită.
 2. Desprindeți frunzele și florile de pe tulpină.
 3. Umpleți un borcan cu capac filetat cu două treimi de plantă.
 4. Turnați ulei de măsline peste ea, astfel încât toate părțile plantei să fie acoperite cu ulei.
 5. Lăsați la infuzat timp de șase săptămâni într-un loc cald și însorit, agitând din când în când.
 6. Strecurați uleiul, care acum a devenit roșu închis, și turnați-l într-o sticlă de culoare închisă.
 7. Depozitați într-un loc întunecat, la temperatura camerei.
 8. Datorită efectului său calmant și antiinflamator, uleiul roșu de sunătoare este un remediu pentru afecțiuni ale pielii, cum ar fi neurodermatita, dureri musculare, vânătă, răni și arsuri.


Aspectul și efectul plantei de sunătoare

Frunzele adevărate de sunătoare sunt eliptice-ovale, au o lungime de aproximativ trei centimetri și se află una în fața celeilalte pe o tulpină cu două muchii. Atunci când sunt expuse la lumină, pe marginile frunzelor se pot observa pete închise la culoare. Florile au o culoare galben-gălbuie și o formă de stea.
Sunătoarea, administrată sub formă de capsule, este cunoscută pentru efectul său de îmbunătățire a stării de spirit. Sub formă de ulei roșu, are, de asemenea, efecte analgezice, antiinflamatorii și antibacteriene asupra durerilor musculare și nevralgice. Uleiul de sunătoare poate fi deja folosit la bebeluși - ca tratament preventiv și curativ pentru eritemul fesier, de exemplu.


Bine de știut:

Puterea ierburilor nu trebuie subestimată. Posibilele interacțiuni cu medicamentele nu pot fi niciodată complet excluse. În cazul în care aveți nelămuriri, o discuție cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul vă va ajuta.