Active Beauty
Renumitul suc de țelină: ce conține cu adevărat?
Text: Elisabeth Sas

Făcut în casă

Renumitul suc de țelină: ce conține cu adevărat?

Suntem familiarizați cu țelina în supă sau chiar sub formă de gustare crudă, crocantă între mese. Dar, mai nou, sucul de țelină este consumat și ca băutură verde. Ne-am propus să aflăm mai multe despre acest subiect.
Autorul american Anthony William (cunoscut pe Instagram sub numele de "Medical Medium") este considerat a sta la originea acestei băuturi la modă. El susține că sucul din tulpini verzi de țelină are numeroase efecte pozitive asupra sănătății. Și noi știm că Instagram-ul ne inspiră. Prin provocarea #celeryjuicechallenge, el a declanșat un adevărat hype. Întreaga lume bea suc de țelină și acum am început să o facem și noi:

3 motive pentru care ne bazăm pe sucul de țelină

1. Sucul de țelină ne stimulează sănătatea

Această legumă verde are o multitudine de efecte pozitive asupra organismului nostru. Desigur, invenția nu este chiar revoluționară: în medicina chineză (MTC), sucul este folosit pentru a trata hipertensiunea arterială, iar în Ayurveda este folosit de mult timp ca remediu pentru probleme digestive, demență și boala Parkinson. Se spune că antioxidanții pe care îi conține reduc riscul de cancer și inhibă inflamațiile. Țelina este, de asemenea, considerată un stimulent al sistemului imunitar și poate aduce sub control nivelul colesterolului și al glicemiei.


2. Sucul de țelină susține o alimentație sănătoasă

Țelina are un efect hidratant și curăță vezica urinară și rinichii. Un efect secundar excelent pentru siluetă: țesutul conjunctiv poate fi întărit, iar retenția de apă în exces, care provoacă celulita, poate fi redusă. Datorită conținutului său ridicat de minerale și lichide, sucul de țelină este băutura ideală pentru a susține o dietă sănătoasă și pentru a pune din nou în formă un organism slăbit. Chiar și cei care se luptă cu un apetit crescut sunt pe drumul cel bun cu acest suc de legume, pentru că numeroasele fibre dietetice oferă sațietate timp de câteva ore - și asta cu doar 16 calorii și 0,2 grame de grăsime la 100 de grame de țelină!


3. Suc de țelină pentru o piele și un păr frumos

Antioxidanții nu numai că protejează împotriva inflamațiilor din organism, dar și aspectul pielii poate beneficia de pe urma lor. Substanțele vegetale secundare, cum ar fi vitamina C, E și betacarotenul, ajută la fixarea radicalilor liberi din organism și, astfel, la încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii. Simplificat, asta înseamnă că țelina protejează împotriva razelor UV și poate chiar reduce ridurile și acneea! Mineralele și vitaminele pe care le conține întăresc, de asemenea, unghiile și părul fragil.

Prepararea sucului de țelină

Sucul de țelină de dimineață alungă tristețea și grijile? Da! Se spune că efectul este cel mai pur și eficient dimineața. Acest lucru pune în mișcare metabolismul, iar corpul primește multe lichide înainte de micul dejun pentru a începe ziua în formă. Pentru că țelina este alcătuită din 95 % apă. Atenție, iubitori de țelină! Se spune că sucul de țelină oferă mai multă energie decât espresso-ul zilnic de dimineață!


Cum funcționează:

Guru al sucului de țelină, Anthony William recomandă consumul a 500 ml zilnic, din motive de sănătate. Cu toate acestea, nu există încă studii fiabile în acest sens. În plus, sucul de țelină are un efect puternic digestiv și detoxifiant, așa că o cantitate prea mare poate duce la diaree și dureri de stomac. Prin urmare, este mai bine să începeți cu o cantitate mai mică de suc și să ascultați semnalele organismului.


Țineți cont atunci când cumpărați:

Țelina este una dintre legumele cel mai puternic tratate cu pesticide, așa că asigurați-vă că o cumpărați organică
Rădăcina de țelina nu este cu nimic mai prejos decât tulpinile de țelină în ceea ce privește sănătatea. Cu toate acestea, gustul rădăcinii este mult mai acru și nu este la fel de potrivit ca ingredient crud într-un smoothie sau suc.
  • Cu storcătorul: curățați tulpinile de țelină verde proaspătă, îndepărtați rădăcina, tăiați-le în felii și presați-le cu storcătorul.
  • Cu un blender: dacă nu aveți un storcător de fructe, puteți începe prin a folosi un blender puternic. Tăiați țelina puțin mai mărunt și amestecați. Apoi se stoarce amestecul de piure peste o cârpă de strecurat și se colectează sucul într-un bol
Dacă nu sunteți un fan înrăit al gustului de țelină, combinați-o cu morcovi, mere, castraveți, pere sau ananas. Cu toate acestea, adepții sucului de țelină sunt de părere că acesta nu este la fel de eficient atunci când este amestecat cu alte legume și fructe.
Bine sigilat, sucul de țelină se păstrează câteva ore la frigider. Atenție însă, atunci când sucurile proaspete intră în contact cu oxigenul, pierd multe calități valoroase prin procesul de oxidare. Acest lucru se recunoaște prin schimbarea culorii și a gustului.