Active Beauty
Ayurveda: aceste alimente împrospătează din interior

Keep cool!

Ayurveda: aceste alimente împrospătează din interior

În timp ce iarna resimțim și mai mult frigul atunci când consumăm anumite alimente, vara beneficiem de efectul lor pentru a ne răcori. Castraveții, spanacul, căpșunile și alte alimente oferă un boost de prospețime pe timp de vară!
 
Adesea, mâncatul reprezintă o activitate plăcută și relaxantă, deoarece savurăm alimentele preferate, dar are și alte beneficii pentru organismul nostru. De exemplu, ne putem baza pe cunoștințele din învățăturile Ayurveda și din medicina tradițională chineză (MTC) pentru a alege alimente care ne încălzesc sau ne răcoresc. Vara, pentru a vă răcori este important să mențineți organismul suficient de hidratat.
 
Alimentele răcoritoare sunt extrem de benefice în zilele toride de vară: se recomandă consumul de ceai verde rece, ceaiul de mentă sau cel de salvie, iaurtul și alimentele pe bază de apă, precum castraveții, pepenele roșu sau roșiile.


Vă dorim o vară răcoritoare cu următoarele alimente
 
 

O listă de alimente răcoritoare conform Ayurveda

 

Castravete

Cu un conținut de apă de 97 la sută, castraveții sunt ideali ca gustare răcoritoare între mese. De asemenea, au un efect calmant asupra sistemului nervos.
 

Roșii

Roșiile conțin și multă apă, pe lângă o cantitate considerabilă de antioxidanți care protejează împotriva radicalilor liberi. Într-o anumită măsură, proprietățile de revigorare se păstrează și în supa de roșii. 
 

Spanac

Frunzele de spanac sunt revigorante? Categoric da! Fie sub formă de piure, într-un smoothie sau consumat crud, spanacul conține o mulțime de substanțe care asigură o reglare plăcută a temperaturii corpului atunci când ne confruntăm cu canicula.
 

Salate

Salata verde se află și ea în topul listei alimentelor ideale în sezonul cald. Pe lângă salata verde clasică, ingrediente precum castraveții, roșiile și un strop de suc de lămâie oferă răcorire din interior
 

Iaurt, quark și cremă de brânză

Dacă vă plac produsele lactate, să știți că există o gamă întreagă de produse cu efect revigorant. În țările sudice se savurează și în combinație cu castraveți, roșii și alte legume reci. Ce spuneți de un tzatziki răcoritor și delicios?

 

Cocos

Potrivit Ayurveda, chipsurile de nucă de cocos , laptele de cocos și apa de cocos sunt eficiente pentru a crea un echilibru termic atunci când temperaturile de afară depășesc 30 de grade.
 

Căpșuni 

90 la sută apă și multă vitamina C fac din căpșuni un fruct sănătos și răcoritor care are puține calorii și reprezintă gustarea perfectă în serile fierbinți de vară.

 

Pepene

Pepenele galben și cel roșu conțin o cantitate mare de apă și sunt ideali ca gustare sau ca ingredient delicios pentru diferite salate și smoothie-uri. 
 

Citrice 

Fie că sunt proaspăt stoarse sau feliate, citricele sunt considerate optime pentru potolirea setei și ajută organismul să se răcorească. Conform medicinei tradiționale, lămâile nu ar trebui consumate în cantități mari iarna. În schimb, ar trebui să creștem cantitatea consumată pe timp de vară.
 

Mentă 

Frunzele de mentă sunt extrem de răcoritoare nu numai în ceaiuri, fie ele calde sau reci, ci și ca adaos pentru salate, bruschete, sucuri sau alte preparate
 

Salvie

La fel ca menta, salvia este folosită atât la prepararea ceaiurilor, cât și la gătit, astfel figurează în lista noastră de alimente revigorante. Extractul de salvie nu doar că ameliorează durerile de gât și tusea, dar și luptă împotriva transpirației excesive vara.

 

Ceai verde

Răcorește, detoxifiază, ajută în lupta cu kilogramele în plus și oferă hidratarea de care aveți nevoie pe timp de vară. Ceaiul verde este opțiunea perfectă, atât în zilele calde, cât și în sezonul rece.

 

 

Ce tipolgie constituțională ayurvedică aveți?

Ayurveda face distincție între diferite tipuri de constituție (doshas): Vata, Pitta, Kapha și toate combinațiile posibile între acestea.

 
În timp ce persoanele Vata sunt persoane agitate, bazate pe elementele eter și aer, persoanele Pitta au o constituție de bază irascibilă, bazată pe elementul foc. Prin urmare, tipul Pitta are nevoie de mai multă apă decât o persoană Vata. Persoanele Kapha se bazează pe elementele apă și pământ și au mai puține nevoi de fluide externe pentru a-și menține propria energie vitală în echilibru.

 
Puteți afla cu ușurință ce tip sunteți sau ce formă mixtă aveți în urma unui test online
 
Conform Ayurveda, este important să vă cunoașteți propria compoziție de doshas și să vă comportați în consecință. Nu toată lumea iubește vara la fel de mult ca tipul Vata, iar unii preferă să își petreacă timpul liber în interior sau în pădure, la răcoare.

 

Sfatul nostru

Ascultați-vă instinctul și răcoriți-vă trupul din interior. Alegeți ingredientele preferate din lista pe care v-am pus-o la dispoziție și veți crea rețeta personalizată perfectă pentru răcorire Ayurveda!